SINGER - Istoria fascinanta a primelor masini de cusut casnice

SINGER - Istoria fascinanta a primelor masini de cusut casnice

Cu o tradiție de peste 169 de ani si o calitate remarcabila de fabricare, Singer este lider pe piața internaționala de mașini de cusut si accesorii. Mașinile de cusut Singer sunt ușor de folosit, având în același timp o multitudine de opțiuni pentru orice ai nevoie.
Isaac Singer s-a născut pe 27 octombrie 1811, în Pittstown New York, USA, fiul unor imigranți de origine germană, Adam și Ruth Reisinger, nume pe care tatăl lui l-a schimbat ulterior în Singer pentru a se integra mai ușor în societatea americană.
În 1821 părinții lui divorțează, iar mama lui îi abandonează pe el și pe ceilalți 5 copii. La vârsta de doisprezece ani fuge de acasă pentru a se alătura unui teatru ambulant.
In anii ce au urmat a lucrat ca ucenic la un tâmplar și la un strungar.
La varsta de 28 de ani, în 1839, Singer a obținut primul său brevet de invenții pentru o mașină de găurit piatră pe care a vândut-o cu 2.000 de dolari companiei I & M Canal Building Company.
Cu ajutorul acestor bani, Singer a plecat într-un turneu, formând o trupă cunoscută sub numele de “Merritt Players”, și a apărut pe scenă cu Mary Ann Sponsler, una dintre viitoarele sale iubite.
În 1849 Isaac a construit și patentat o “mașină pentru sculptură în lemn și metal”, pe care a sperat sa o vanda la New York. A obținut un avans pentru a construi un prototip de lucru și a montat mașinăria în magazinul A. B. Taylor & Co dar, din păcate, la scurt timp după ce mașinăria a fost construită, cazanul cu abur a explodat, distrugând prototipul. La insistentele lui G. B. Zieber, finanțatorul și partenerul său, Singer si-a incercat norocul în Boston, care era un centru al tehnologiei în epocă dar nici aici nu a apărut niciun investitor interesat de invenția sa.
În acest magazin erau însă construite și reparate mașinile de cusut marca Lerow & Blodgett și Phelps i-a cerut lui Singer să se uite puțin la aceste utilaje care erau dificil de utilizat și mai ales de fabricat.
Studiindu-le, Singer a ajuns la concluzia că mașinile de cusut ar fi mai fiabile dacă ar lucra în linie dreaptă, nu în cerc, cum funcționau în acel moment, și dacă ar folosi un ac drept, nu unul curbat.
Astfel, Singer a reușit să obțină un brevet pentru îmbunătățirile pe care le-a adus tehnologiilor de cusut. 
Dar Singer si producătorii de mașini de cusut Grover & Baker, Singer și Wheeler & Wilson se acuzau reciproc pentru încălcarea brevetelor. Totuși, au decis ca, decât să-și risipească profiturile prin tribunale, mai bine să-și pună laolaltă brevetele și astfel s-a ajuns la primul joint-venture care a permis producerea de mașini de cusut pe scară largă. Cei trei au fost de acord să formeze o corporație și astfel mașinile de cusut au început să fie produse în masă.
Pentru prima oara au ajuns pe piata masinile de cusut casnice(pana atunci nu existau decat masini de cusut industriale). Doamnele erau foarte încântate să aibă propria lor mașină de cusut și au apărut chiar fundații de caritate, cum ar fi Ladies Work Society, care cumpărau mașini de cusut și le dăruiau femeilor mai sărace care obțineau astfel venituri onorabile. În paralel, au apărut reviste cu tipare și broșuri cu modele care erau pur și simplu devorate de americancele care descoperiseră plăcerea de a-și croi singure hainele.Singer s-a extins pe piața europeană, înființând mai întâi o fabrică de mașini de cusut în apropiere de Glasgow, devenind una dintre primele corporații multinaționale cu sediul în America și cu agenții la Paris și Rio de Janeiro.
Desi a avut o viata tumultoasa,( socoteala făcută de presa americană arată că, până în 1860, Isaac recunoscuse optsprezece copii, șaisprezece dintre ei fiind în viață la acel moment, cu patru femei diferite), a fost un om de afaceri iscusit si un inventator talentat.
Isaac Singer a murit pe 23 iulie 1875, la scurt timp după nunta uneia dintre fiicei sale, Alice. Înmormântarea magnatului a fost absolut spectaculoasă. 80 de trăsuri trase de cai și un cortegiu format din 2.000 de oameni l-au însoțit pe ultimul drum în Torquay.
La momentul decesului, averea lui Singer era de 14 milioane de dolari, dar mostenirea lasata umanitatii a fost cu mult mai mare – masina de cusut casnica, care ofera si in ziua de astazi un mod practic, relaxant si util de a ne infrumuseta viata.
Surse:
https://singer-shop.eu/isaac-merritt-singer-o-viata-de-roman/
https://dosaresecrete.ro/isaac-singer-americanul-care-a-inventat-masina-de-cusut/

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.